Mikrobiológiai laborvizsgálatok (gyerekeknek is)

Csepeli magánlaborunkban lehetősége van egyéni személyre szabott vérvételre orvosi javaslat, vagy beutaló nélkül is . Panaszai, illetve tünetei alapján segítünk kiválasztani a legmegfelelőbb vizsgálatokat, illetve paneleket.
A vizsgálatok külön is igénybe vehetők nem csak panelek formájában. 

Miért fontos a laborvizsgálat? 

A laborvizsgálatok segíthetnek a jelentkező panaszok hátterében álló betegségek feltárásában, vagy adott esetben ezek kizárásában. Fontos azonban kiemelnünk, hogy egy laboratóriumi vizsgálat eredménye önmagában nem jelent diagnózist, csak a kapott eredményeket tartalmazza a lelet. A diagnózist, terápiát illetve kezelési javaslatot a laborvizsgálatokat elrendelő szakorvosától vagy kezelőáorvostól kap. 

Minden laborvizsgálati eredménnyel keresse fel kezelőorvosát!

Mikrobiológiai szolgáltatások:

Így zajlik a vizsgálat:

Mintavétel a torokból: a vérvételtől eltérően a torokváladék mintavételéhez nem szükséges különösebb előkészület. A páciensnek nagyra kell tátania a száját, majd egy steril tampon segítségével mintát veszünk a garat hátsó részéről vagy az orrból.

Széklet tenyésztés: patikában kapható széklet tartályból történik. 

Vizelettenyésztés: hozott mintából, vagy a helyszínen reggeli első középsugaras mintából történik. 

A minta leoltása:

A minta azonosítása után a tampont kiveszik a tartályból és a felületéről a sejteket a baktériumokkal együtt speciális táptalaj felszínére kenik. A táptalaj tartalmazza mindazokat a vegyületeket, amelyek a baktériumok szaporodásához szükségesek. A tenyészetek inkubálása a Petri-csészében lévő, leoltott táptalajokat olyan speciális szekrényekbe, inkubátorokba teszik, amelyek folyamatosan biztosítják a baktériumok növekedéséhez és szaporodásához a megfelelő, optimális hőmérsékletet, és szükség esetén a speciális gázösszetételt. A tenyészeteket általában 24 óra múlva nézik meg és ha szükségesnek tartják, még visszateszik az inkubátorba. 

A tenyészetek vizsgálata:

Az inkubálást követően laboratóriumi szakember vizsgálja meg, „olvassa le” a tenyészeteket. Egyes baktérium féleségek jellegzetes telepeket képeznek az adott táptalajon, ez alapján nagy valószínűséggel azonosítható. Más baktériumoknál további eljárások szükségesek a meghatározáshoz. Ez rendszerint további, speciális táptalajon történő inkubálást, és/vagy mikroszkópos vizsgálatot jelent. Fontos tudni, hogy a kinövő baktériumoknak nem mindegyike kórokozó!

Az antibiotikum-érzékenység vizsgálata:

Ha a torokváladékból kórokozó baktérium tenyészik ki, megvizsgálják, hogy milyen antibiotikumokra érzékeny, azaz a kezeléshez milyen gyógyszerek jönnek számításba. A vizsgálat azzal keződik, hogy egy másik Petri-csészében lévő táptalajon egybefüggő baktérium-szőnyeget hoznak létre, majd erre a szőnyegre különböző antibiotikummal átitatott papírkorongokat tesznek. A papírkorongokból a hatóanyag a táptalajba diffundál, és ott, ahol a hatóanyagra érzékeny a baktérium, nem lesz növekedés a korong körül, jellegzetes gátlózóna alakul ki. A kezelőorvos a rendelkezésére álló adatok birtokában, a páciens és a betegség körülményeit figyelembe véve dönt az alkalmazandó antibiotikumról. 

A tenyésztés eredményének közlése:

A kezelőorvos részére továbbított lelet tartalmazza mindazokat az információkat, amelyeket a vizsgálatot kérő orvos igényelt. Ezek közül általában a lehetséges kórokozó(k) neve és antibiotikum-érzékenysége a legfontosabb. Az érzékenység közlésekor gyakran alkalmaznak rövidítéseket: É (érzékeny), M (mérsékelten érzékeny), R (rezisztens)

Kérdése van, időpontot foglalna?

Forduljon hozzánk bizalommal, készséggel állunk rendelkezésére!

Csepeli Magánlabor cím:

1212 Budapest, Kossuth Lajos u. 142.

Telefonszám:

+36 70 227 5633

Email cím:

csepelimaganlabor@gmail.com

Facebook:

Csepeli Magánlabor

Ma van szombat 22:44Jelenleg zárva vagyunk, de ONLINE, vagy facebookon most is be tud jelentkezni hozzánk!

Vérvétel és minta leadás időpontok:

Hétfő: 6.00-11.30

Szerda: 6.00-11.30

Péntek: 6.00-11.30